Radu Hossu : Referendumul de la Dumbrăvița, Brașov trebuie să fie o lecție pentru societata noastră

0
375

Context pentru cei ce nu știu despre ce este vorba. La Dumbrăvița Anisia Costescu și colegii ei din USR PLUS Dumbrăvița au inițiat un referendum pentru demiterea primarului PNL Popa Zachiu. Un referendum de demitere al unui primar se fsce doar în momentul în care se demonstrează că acest edil își duce mandatul în orice fel dar nu în interesul cetățenilor.

Timp de luni de zile, începând cu acum peste 1 an, Anisia a strâns dovezi care se încadrează din punct de vedere legal în ceea ce înseamnă un mandat împotriva intereselor cetățenilor. Legiuitorul, adică Parlamentul a oferit cetățenilor această unealtă democratică de a denite un primar care încalcă flagrant atribuțiile pe care este obligat să le îndeplinească prin lege.
Dovezile au fost acceptate de comisia constitută de Prefectul Jud. Brașov, apropiat PNL (atenție, asta demonstrează gravitatea situației) și nu pot decât să mă bucur că apartenența ideologică sau de partid nu a contat în acea comisie.

Timp de luni de zile Anisia a fost amenințată, hărțuită și a ajuns la nivel personal într-o stare îngrijorătoare. Pentru ce? Pentru că s-a pus împotriva unui sistem, unei mașinării de făcut bani și controlat resurse publice în interes de grup. Lucru pe care nu-l spun eu, îl putem intui din deciziile Justiției cu privire la demersul acestui referendum. Colegii de la Dumbrăvița au fost intimidați, Anisiei i s-au făcut plângeri penale, a renunțat la business-ul propriu pentru ceea ce ea a crezut că este o luptă cu sistemul ce trebuie dusă. De ce? Pentru ca acea comună să se dezvolte.

Acum pe seară am aflat că ieri seară, împotriva legii electorale, PNL împărțea pliante din poartă-n poartă cu mesajul să nu se ducă oamenii la vot. Adică, nu doar la nivel legal, dar și moral erau împotriva democrației. Azi, primarul Popa Zachiu stătea în fața secțiilor de votare pentru a băga frica în cei care se duc la vot. Iti ilegal. Se știe că în zona rurală depinzi mult de primar și de cercul lui de influență. De la lemne de foc, la ostracizare socială, izolare în comunitate etc.

Referendumul nu a trecut. Prezența a fost de 25.59%, pragul minim fiind de 30%. Astfel, Popa Zachiu, primarul PNL care își duce mandatul împotriva intereselor cetățenilor așa cum este stipulat în codul administrativ, lucru dovedit de comisia pentru referendum, (care nu este USR PLUS, ci tocmai, invers).

Vimovații pentru asta? De la Poliția Locală care nu a fost vigilentă în a opri intimidările, ilegalitățile ce țin de legea electorală și intimidările primarului din ziua votului, USR PLUS care nu mai prezintă la nivel național o forță din cauza repetatelor scandaluri interne generate de abuzurile echipei BD la sistemul corupt prin care s-a guvernat timp de 32 de ani, prin aservirea unei populații sărace, distrugerea sistemului educațional.

În momentele astea mă găndesc la colega mea Anisia, care probabil este devastată de rezultate, știind că a făcut sacrificii care nu-i sunt nici pe departe în fișa postului. Mă gândesc la oamenii din Dumbrăvița care ar fi votat, dar le e frică de un baronel local care le controlează aspecte esențiale ale vieții. Mă gândesc la speranța care s-a destrămat acolo. Ar fi fost o premieră pentru România. O cutie a Pandorei care i-ar fi făcut pe primarii din România să găndească de două ori înainte să sifoneze miliardele de euro din PNI, PNDL, PNDL 2.0, Anghel Saligny.

Dacă e un lucru bun pe care-l pot spune la final este acesta: lupta pe termen lung nu este pierdută, chiar dacă această bătălie a fost. Chiar dacă eu și Anisia avem o istorie de contre și dezbateri aprinse pe teme de politică internă, vă rog să fiți ca Anisia. O persoană implicată. Activă. Curajoasă.

Lasă un răspuns